Președintele american Barack Obama „n-a spus aproape nimic”, vineri, în discursul său pe tema programelor americane de supraveghere, a apreciat fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, citat de AFP.
„Este jenant pentru un șef de stat să vorbească în așa mod timp de 45 de minute și să nu spună aproape nimic”, a declarat fondatorul WikiLeaks, pentru postul american de televiziune CNN.
„Singurul lucru pozitiv” este că „președintele (american) nu ar fi ținut astăzi un discurs, dacă n-ar fi fost dezvăluirile lui Edward Snowden și ale altor persoane care au lansat o alertă”, a afirmat Assange, unul dintre susținătorii lui Snowden.
„Din păcate, astăzi vedem foarte puține reforme concrete. Ceea ce observăm este faptul că Obama dă vina pe unii senatori cu care vrea să-și regleze conturile”, a apreciat el.
Assange s-a refugiat din iunie 2012 în ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia, unde ar trebui să răspundă acuzațiilor privind presupuse agresiuni sexuale, pe care el le neagă.
El se teme, de asemenea, că va fi extrădat în Statele Unite, furioase pe publicarea de către WikiLeaks a unor documente secrete obținute de fostul militar Bradley Manning.
„Marea mea îngrijorarea (…) este că el (Obama) nu a spus nimic. Nu există restricții pentru legile secrete. Tribunalul Fisa (însărcinat cu controlul programelor de supraveghere) este cunoscut ca fiind tribunalul cel mai secret din Statele Unite”, a adăugat Assange.
Spionarea liderilor străini nu este un motiv „adăvărat de îngrijorare”, a afirmat el, denunțând supravegherea a milioane de persoane în întreaga lume.
Assange a menționat că Snowden va comenta discursul lui Obama „la începutul săptămânii viitoare”.
Barack Obama a afirmat, vineri, că se va asigura că agențiile de spionaj vor utiliza informațiile strict în scopuri de securitate națională, subliniind că drepturile cetățenilor americani vor fi respectate. „În problema colectării informațiilor, agențiile secrete americane vor utiliza datele strict pentru necesități în materie de securitate: pentru contrainformații, pentru combaterea terorismului, a proliferării nucleare, securitatea cibernetică, protejarea trupelor americane, combaterea infracționalității transnaționale, inclusiv a evaziunii fiscale”, a subliniat Obama.
Anna Primac, [email protected]